Oncologietherapie

fysiotherapie bij kanker

Vanaf het moment dat je de diagnose kanker hebt gekregen, staat je wereld op de kop. Opeens draait alles om die ziekte en heb je het gevoel dat niets meer hetzelfde is. Ongeacht in welke fase je zit, de kanker bepaalt een groot deel van je leven. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je als mens niet meer dezelfde bent als voorheen.
In de periode die volgt wordt je veelal geleefd. Je ondergaat allerlei behandelingen en ontmoet veel verschillende specialisten en andere zorgverleners. De ziekte zelf, maar ook de behandelingen hebben hun weerslag op je hele gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Zeer uiteenlopende klachten zijn terug te leiden naar die ene diagnose en de medische behandelingen hiervoor. De oncologiefysiotherapeut begeleidt je tijdens dit proces zodat je zo goed mogelijk kan functioneren.

Wat kan de oncologiefysiotherapeut voor jou betekenen?

Heel praktisch helpt oncologiefysiotherapie zowel voor, tijdens als na de behandeling in het ziekenhuis. Als je, ondanks je ziekte, relatief fit bent kunnen je lichaam en geest de zware behandelingen beter doorstaan en knap je sneller op. De therapeut helpt je om op jouw niveau fit te worden en te blijven. Bovendien behandelen we ook de klachten die je krijgt als gevolg van de behandelingen zoals oedeem, verminderde spierkracht, stijve gewrichten, stug littekenweefsel, spanningsklachten, slaapproblemen, vermoeidheid en pijn in je lichaam.

De belangrijkste taak van de oncologiefysiotherapeut is echter je coachen tijdens het hele proces en je te helpen je leven weer in de hand te krijgen. We zorgen er voor dat je niet meer het gevoel hebt dat de kanker je hele leven beheerst. Wat daar voor nodig is, is voor elke cliënt verschillend. Een belangrijk deel bestaat in ieder geval uit voorlichting over de veranderingen in je lichaam en je hormonen en de gevolgen voor je slaap- en pijnbeleving. Want hoe meer je weet, hoe beter je voorbereid bent op wat komen gaat. Ook mentaal doet de diagnose veel met je. Als je daar behoefte aan hebt zijn wij je luisterend oor waar je je zorgen, verdriet, frustraties of boosheid kwijt kunt.

De oncologiefysiotherapeut is, buiten het medische team in het ziekenhuis, jouw aanspreekpunt voor al jouw vragen en klachten. Natuurlijk zijn we geen specialist op alle terreinen. Daarom werken we heel nauw samen met je huisarts en andere zorgverleners zoals een ergotherapeut, diëtist, psycholoog of logopedist. Wat je vraag of klacht ook is, je kunt altijd bij ons terecht.

Hoe werkt de oncologiefysiotherapeut?

Centraal staan jouw doelen en het verbeteren van jouw kwaliteit van leven. Voor sommigen betekent dat weer aan het werk gaan. Anderen willen graag de taken in het huishouden kunnen uitvoeren of weer kunnen genieten van een hobby. Daarom krijg je altijd een persoonlijk behandelplan.
Alles wat we doen is gericht op jouw zelfredzaamheid, zodat je uiteindelijk weer controle krijgt over je eigen leven. Dat doen we o.a. met:

  • Voorlichting
  • Structuur aan te brengen in het dagelijks leven
  • Coachingsgesprekken
  • Fysieke trainingen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Behandeling van oedeem en littekenweefsel
  • Massages
  • Aanbrengen van een maagtape tegen misselijkheid of een tape voor lymfoedeem

Thuisbezoek, online consult en haal- en brengservice

Als je je slecht voelt kan een bezoek aan de fysiotherapeut een flinke opgave voor je zijn. Misschien ben je afhankelijk van anderen om je te brengen of kun je het gewoonweg niet opbrengen om het huis uit te gaan. Ook dan is het heel belangrijk dat de behandelingen doorgaan. Gelukkig hebben we voldoende mogelijkheden om je ook in die situatie te helpen. Bij voorkeur behandelen we je het liefst in onze praktijk, waar we alle faciliteiten tot onze beschikking hebben. Is vervoer een probleem, dan halen we je graag gratis op en brengen je ook weer thuis. Is een bezoek aan de praktijk echt niet mogelijk? Dan komt de fysiotherapeut op huisbezoek of heeft een online consult met je. Wil je thuis trainen en heb je daar wat hulp bij nodig? Onze online oefeningen helpen je daarbij. Kortom, we gaan zo ver als nodig en mogelijk is om jou te begeleiden.

Oncologienetwerken Huissen en Rheden

FMD+ is aangesloten bij de oncologienetwerken  in Huissen en Rheden. De netwerken nemen  kankerpatiënten en hun naasten veel zorgen  uit handen. De patiënt hoeft zelf niet op zoek  naar de juiste hulpverleners, maar behandelaars  wijzen hun patiënt op andere hulp binnen het  Oncologie Netwerk. Het kan dan bijvoorbeeld  gaan om een oncologie-fysiotherapeut,  oedeemtherapeut, ergotherapeut, bandagist,  de thuiszorg en een beweegcoach. Maar  ook rouwverwerking en ondersteuning bij  huishoudelijke zaken behoren tot de opties. Het  doel is om de patiënt in een veel groter traject  te begeleiden. Met ook aandacht voor partner,  familie of werk. Eigenlijk met alles wat er op hun  pad komt. De aangesloten specialisten wisselen  binnen het netwerk ervaringen uit en organiseren  alle beschikbare zorg rond de patiënt.

Voor een behandeling bij de oncologiefysiotherapeut is een doorverwijzing van de huisarts of specialist nodig. Maar je kunt ook eerst een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek.

Onze fysiotherapeuten

Miriam Donders

Master Manuele Therapie

Merian Sluiter

Oedeemfysiotherapie/Oncologie

Hanneke Buijvoets

Oedeem/Neurofysiotherapeute

Algemene

Fysiotherapie

Manuele

therapie

Oedeem

therapie

Neuro

revalidatie

Schroth

therapie

Alle

behandelingen