Schroth therapie

bij scoliose

Bij scoliose heb je een driedimensionale zijwaartse vergroeiing van de ruggengraat. In een milde vorm kun je dit niet zien en heb je waarschijnlijk weinig tot geen klachten. Maar bij een grotere kromming is het vaak wel zichtbaar bij de schouders, taille en rug. De rugspieren worden door de scoliose niet gelijkmatig belast waardoor er meer spierspanning ontstaat. Je kunt hierdoor klachten krijgen in je nek, schouders, rug, heup, bekken en benen. Maar ook hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaakt worden door de scoliose. 

Met hulp van een Schroth-therapeut kun je deze klachten verlichten. Bij kinderen is het zelfs mogelijk om de vergroeiing te verkleinen of te voorkomen dat het verergert.

Wat doet een Schroth (scoliose)-therapeut

De Schroth-therapie ontleent zijn naam aan de Duitse Katharina Schroth die de methode heeft ontwikkeld op basis van haar eigen ervaringen met scoliose als tiener. Het is de enige therapie waarvan het effect wetenschappelijk is bewezen. 

Het doel van de therapie is om je een goede houding aan te leren waarbij de belasting van de spieren meer gelijkmatig verdeeld is. Hiervoor is het vooral belangrijk dat je je bewust wordt van je houding. De therapeut zal je daarom tussen twee spiegels onderzoeken zodat je mee kunt kijken en zelf je rug kunt zien. Hierdoor krijg je inzicht in je houdingen tijdens dagelijks activiteiten zoals staan, lopen en zitten.

De Schroth-therapie bestaat uit oefeningen die zich richten op de specifieke bochten in de wervelkolom, aangevuld met speciale ademhalingsoefeningen. Het is een intensieve training waarbij de krommingen in de rug overgecorrigeerd worden. De oefeningen zorgen voor meer souplesse, sterkere spieren en een ontlasting van de wervels en tussenwervelschijven.

Ben je al onder behandeling bij een orthopeed? Dan is de Schroth-therapie een goede aanvulling om het effect van de behandeling te versterken. De therapeut zal dan nauw samenwerken met de orthopeed om tot een zo optimaal mogelijk behandelplan te komen.

Schroth-therapie bij kinderen

Kinderen in de groei met scoliose hebben een grote kans dat de vergroeiing verergert. Met de juiste therapie kan dit proces gestopt worden. Heeft je kind al een brace? Ook dan kan de Schroth-therapie helpend zijn. Het corrigerende effect van de brace wordt namelijk versterkt als de rug soepel is. Bovendien zal je kind de brace gemakkelijker kunnen accepteren als het weet wat hij of zij zelf kan doen om de ongemakken te verlichten. Tijdens en na de afbouwfase van de brace helpt de Schroth-therapie bij het stabiliseren van de wervelkolom en het voorkomen van een terugval.

Schroth-therapie bij jongeren

Als je inmiddels bent uitgegroeid is de scoliose definitief. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je altijd klachten zal hebben. Door je bewust te worden van je houding kun je zelf voorkomen dat je last van de kromming in je rug krijgt. De Schroth-therapeut helpt je daarbij met speciale oefeningen en voorlichting.

Schroth-therapie bij volwassenen

Scoliose-gerelateerde klachten bij volwassenen hebben verschillende oorzaken. De scoliose kan relatief plotseling ontstaan door slijtage van de tussenwervelschijven, botontkalking of heup- of knieartrose. Ook kan de scoliose uit je jeugd op latere leeftijd, bijvoorbeeld na de menopauze, weer aanzienlijke klachten veroorzaken. In deze fase is het essentieel dat je, ondanks de pijn, voldoende beweegt. Zo blijft je lichaam sterk en soepel en kun je voorkomen dat je steeds verder beperkt wordt in je dagelijkse activiteiten. Met speciale oefeningen (zowel in de praktijk als thuis) zorg je voor een zo symmetrisch mogelijke wervelkolom en kun je zelfs een operatie voorkomen. Door de Schroth-therapie verminderen je pijnklachten en zal de belastbaarheid van de rug vergroot worden.

Diagnose van scoliose

Bij klachten en een vermoeden van scoliose heb je, net als voor algemene fysiotherapie, geen doorverwijzing nodig van een huisarts of specialist. Je kunt een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek. De diagnose zal echter wel door een orthopeed gesteld moeten worden. De Schroth-therapeut zal je dan doorverwijzen naar een specialist. Ben je al onder behandeling van een orthopeed, dan kun je om een doorverwijzing naar de Schroth-therapeut vragen. In bepaalde situaties (bij progressieve of aangeboren scoliose) wordt de therapie vergoed vanuit de basisverzekering. In andere gevallen moet je aanvullend verzekerd zijn om de behandeling vergoed te krijgen.

Onze fysiotherapeuten

Svenka Kniest

Master Manuele therapie

Algemene

Fysiotherapie

Manuele

therapie

Oncologie

therapie

Oedeem

therapie

Neuro

revalidatie

Alle

behandelingen